הפקדת צוואה רשם הירושות

הרשם לענייני ירושה אגרות

במאמר זה אנו רוצים לדבר על הנושא של הפקדת צוואה רשם הירושות. מדוע זה חשוב, וכיצד זה מתבצע. וכמובן גם על איתור צוואה לאחר פטירה של אדם.

צוואה, בהגדרתה הפשוטה היא מסמך שבו אדם קובע מי יירש את רכושו ואת נכסיו לאחר מותו. צוואה נעשית על פי חוק הירושה, תשכ“ה 1965. חוק הירושה מגדיר את סוגי הצוואות, את הכללים לעריכת צוואה ואת כל הנהלים הקשורים לצוואות וירושות. החוק אינו מחייב אדם לערוך צוואה, זה נתון לבחירתו. כל עורך דין צוואות ימליץ לכם על עריכת צוואה. צוואה היא הדרך להבטיח כי לאחר מותכם הרכוש יחולק על פי רצונכם.

מה קורה אם אין צוואה? כאשר אדם נפטר ולא הותיר אחריו צוואה, אותו חוק ירושה מגדיר עקרונות לחלוקת העיזבון. החוק מגדיר מי מקרוביו יקבל את הירושה ובאיזה אופן היא תחולק. החוק מציג עקרונות המתעדפים את סדר החלוקה. רצונו של אדם לא בהכרח תואם לעקרונות החלוקה המוגדרים בחוק, ולכן מומלץ מאוד לממש את הזכות לערוך צוואה.

לכל אדם יש את הזכות לבחור באופן בו הוא יערוך את הצוואה. החוק מגדיר כמה סוגי צוואות: צוואה בכתב יד, צוואה בפני עדים, צוואה בפני רשות וצוואה בעל פה. כאשר האחרונה (צוואה בעל פה) מיועדת למקרים מיוחדים – מקרים בהם אדם נמצא על ערש דווי או רואה את עצמו במצב כזה.

הפקדת צוואה רשם הירושות

הפקדת צוואה רשם הירושות

החוק גם מאפשר לכם לבצע הפקדת צוואה רשם הירושות. גם זוהי זכות ולא חובה, למעט המקרה של צוואה בעל פה שעליו נדבר בהמשך.

הרשם לענייני ירושות, המכונה בשפת העם רשם הירושות, פועל תחת האפוטרופוס הכללי והכונס הרשמי – זהו אגף במשרד המשפטים. הרשם לענייני ירושה הוא הגוף שאליו פונים בכל מקרה של בקשה לצו ירושה, או בקשה לצו קיום צוואה (ניתן לפנות גם לבית דין דתי). במסגרת השירותים של רשם הירושות ניתן גם לבצע הפקדת צוואה.

המטרה של הפקדת צוואה רשם הירושות היא להבטיח כי הצוואה תמצא לאחר מותו של המצווה. לאחר פטירת האדם, ניתן לפנות אל רשם הירושות לצורך איתור צוואה. חשוב להדגיש כי פעולת ההפקדה אינה משפיעה על תוקפה של הצוואה. הרשם אינו בודק את תקינות הצוואה. מבחינת החוק כאשר ישנה צוואה חדשה יותר, היא תהיה הצוואה התקפה. כלומר כאשר הופקדה צוואה ונערכה צוואה אחרת שלא הופקדה, הצוואה האחרת (בהנחה שהיא האחרונה) היא בעלת התוקף המשפטי.

ומה לגבי צוואה בעל פה? על שאדם צווה בעל פה, על העדים לערוך ביניהם זיכרון דברים לגבי תוכן הציווי. ואת זיכרון הדברים יש להפקיד בהקדם אצל הרשם לענייני צוואה. מבחינה חוקית זו היא הצוואה.

איתור צוואה

היתרונות של הפקדת צוואה

  1. הפקדת הצוואה שומרת על המסמך. כך תדעו שהוא נמצא במקום בטוח ומוגן.
  2. כך ניתן להבטיח כי הצוואה תימצא לאחר הפטירה. זהו אינו המצב כאשר הצוואה שמורה בבית.
  3. ניתן לעשות זאת בדיסקרטיות. יתכן כי אדם אינו מעוניין כי יורשיו ידעו על הצוואה ותוכנה.
  4. תיעוד חזק של התאריך שבו הופקדה הצוואה.

כיצד מתבצעת הפקדת צוואה ברשם הירושות?

הפקדת הצוואה יכולה להתבצע באמצעות התייצבות אישית בלשכה, או באמצעות הפקדה מקוונת. רק המצווה בעצמו יכול להפקיד את הצוואה או למשוך אותה, אף אדם (גם לא עורך דין ירושה), אינו יכול לעשות זאת בשמו.

במידה והמצווה מגיע באופן אישי, מומלץ לקבוע פגישה מראש. לאחר מכן יש להגיע אל הלשכה ולמלא טופס ”בקשה להפקדת צוואה“. יש צורך בצוואה המקורית, תעודת זהות ואישור על תשלום אגרה. אם המצווה בחר לעשות זאת באופן מקוון, יש לשלוח את הצוואה המקורית ללשכת הרשם לענייני ירושות הקרובה לאזור המגורים. לחלופין ניתן למסור אותה בלשכה או להפקיד בתיבת ההפקדה. יש לעשות זאת בתוך 45 יום. חשוב לצרף מכתב המציין את מספר ההפקדה שקיבלתם באישור שלאחר ההפקדה המקוונת.

במידה ומדובר בצוואה הדדית, על שני בני הזוג להגיע. יש צורך בהעתק של הצוואה עבור כל אחד מבני הזוג. יש צורך בתשלום אגרה כפולה.

הרשם לענייני ירושה אגרות

איתור צוואה

לאחר פטירה של אדם, אם אינכם יודעים האם השאיר צוואה, עליכם לבדוק זאת. ישנם כמה דברים שניתן לעשות. הדבר הראשון הוא לחפש בין מסמכיו האישיים. אם יש שם צוואה, סביר להניח שהושארה במקום צפוי המאפשר איתור מהיר. אפשרות שנייה היא לפנות לעורך דינו לראות האם יש בידיו עותק של הצוואה. והדבר השלישי הוא לפנות לרשם הירושות ולבדוק האם בוצעה הפקדת צוואה. שימו לב שעל פי החוק, אם נמצאה צוואה לאחר מותו, שלא הופקדה אצל הרשם, יש להפקידה מיד לאחר שהתגלתה. דבר שני שחשוב להדגיש הוא שגם אם נמצאה צוואה, למשל בביתו של המנוח, עדיין עליכם לבצע איתור צוואה אצל רשם הירושות. אם ישנה צוואה שהופקדה והיא בעלת תאריך עדכני יותר, היא זו התקפה.

הרשם לענייני ירושה אגרות

הפקדת צוואה אצל רשם הירושות דורשת תשלום אגרה, כמו גם הליכים אחרים. את רשימת האגרות המלאה תוכלו למצוא באתר הרשם לענייני ירושות.

האגרה להפקדת צוואה היא 109 ש“ח (נכון לשנת 2022).
האגרה עבור צו ירושה עומדת על 513 ש“ח, כמו גם האגרה לצו קיום ירושה.

צריכים עזרה בעריכת צוואה? מתמודדים עם סוגיות משפטיות הקשורות לצוואות וירושות? אצל עורך דין זיו לוטנברג תוכלו לקבל את כל הסיוע המשפטי.

עקבו אחרינו גם בערוץ היוטיוב, שם תוכלו לקבל מידע נוסף על העברה בין דורית.

 

עורך דין ייפוי כוח מתמשך

עו"ד זיו לוטנברג

משרד עו"ד זיו לוטנברג – בהתחייבות לשירות מקצועי הטוב ביותר! יושר ללא פשרות. שירות אישי ומקצועי. מאות לקוחות מרוצים. מייסד המשרד עו”ד זיו לוטנברג, בעל תואר ראשון במשפטים LL.B ותואר ראשון בכלכלה (בהצטיינות) B.A, בעל רשיון עריכת דין משנת 2006, מחזיק בוותק ובניסיון של יותר מ-16 שנים בתחום המשפטי.

יצירת קשר מהיר
מאמרים

מאמרים נוספים

נגישות
יצירת קשר
*ליווי של עורך דין מנוסה. אפשרות גם לקבל שירות בבית הלקוח

רח' בר כוכבא 23, בני ברק
מגדל V-Tower
מיקוד:5126002

פתיחה
1
שלום וברכה
שלום וברכה
איך אוכל לעזור?
Call Now Button