מס ירושה

מס ירושה

מה הוא מס ירושה ומה היחס של המחוקק הישראלי כלפי מיסוי צוואה וירושה, והאם צריך לשם צוואה בעדים עורך דין לענייני ירושה וצוואה.

מס הירושה הוא המס המוטל על רכוש, כספים או נכסים המועברים בירושה. סכום המס המוטל על ירושה נקבע כאחוזים מסוימים מתוך כלל הירושה ומוטל בדרך כלל רק על ירושה בגובה מסוים, הנקבע על פי חוק.

עורך דין לענייני ירושה וצוואה
עורך דין לענייני ירושה וצוואה

מס ירושה

חוקי מס הירושה קיימים במדינות שונות בעולם והם משתנים ממדינה למדינה. בישראל היה בעבר מס על ירושה, החל משנת 1950 אך הוא בוטל ב-1981.

אם כך, הורשת נכסים בישראל אינה כרוכה בתשלום מס, אך לא מדובר בפטור גורף: חיובי מס אחרים עלולים לחול בשל פעולות הכרוכות במימוש צו הירושה או צו קיום הצוואה.

סעיף 4 לחוק מיסוי מקרקעין קובע כי הורשה של נכס מקרקעין אינה נחשבת כמכירת מקרקעין ולכן היא פטורה ממס. יחד עם זאת, במקרים מסוימים בהם היורשים מעוניינים לחלק ביניהם את העיזבון באופן שונה מהמצוין בצוואה, הם עלולים לשלם מס.

לדוגמה: אם שני יורשים קיבלו בירושה שתי דירות והיו רוצים לחלק ביניהם את הנכסים כך שכל אחד מהם יקבל את הזכויות המלאות על נכס אחד (במקום זכויות על מחצית מכל דירה) תוך תשלומי איזון ביניהם, עליהם לדעת שעל ההעברות האלו אמור לחול מס רכישה ומס שבח.

כמו כן, מס שבח ירושה עלול לחול במקרה בו היורשים מעוניינים למכור נכס מקרקעין הכלול בירושה.

צוואה וירושה
צוואה וירושה

מיסוי צוואה וירושה בישראל – בעיקר לגבי מקרקעין

כדי להימנע ממיסים על ירושה יש לבצע תכנון מס בירושה בטרם מימוש צו ירושה או צו קיום צוואה.

תכנון ירושה ימנע חיובי מס מיותרים במסגרת של חלוקת העיזבון בין היורשים. הנושא חשוב במיוחד בכל הקשור להעברות מקרקעין בירושה שכן חיוב המס במקרים אלו הם משמעותיים ועשויים להגיע לאחוזים לא מבוטלים.

אם כן אנו מבינים כי כאשר אדם יורש נכס מקרקעין, הוא יהיה מחויב במס שבח במכירתו. אולם, תכנון מס נכון יכול להביא לפטור מחבות המס. במה דברים אמורים? קיימים בחוק מספר חריגים אשר בהתקיימם, לא יחויב מי שירש נכס מקרקעין, במס שבח.

אחד מהחריגים הללו קובע כי אם למוריש הייתה דירת מגורים אחת בבעלותו ואם היה מוכר אותה בעודו בחיים, היה מקבל פטור ממס שבח, אזי, גם יורשיו יהיו זכאים לאותו הפטור.

במקרה שחריג זה אינו מתקיים, אזי, ניתן לשקול אפשרות כי המוריש יעניק את הדירה במתנה בעודו בחיים. פעולה זו פטורה ממס עבור הנותן והמקבל אמנם יצטרך להמתין כמה שנים עד למכירת הנכס בפטור, אך יוכל הוא להתגורר בדירה או להשכירה בתקופה זו ולחסוך בעלות הנכבדת של מס שבח בעת מכירת הנכס.

מס ירושה
מס ירושה

עורך דין לענייני ירושה וצוואה

ישנם כמה סוגי צוואות כאשר חוק הירושה קובע ארבע דרכים אפשריות לערוך צוואה בכתב יד, בפני עדים, בפני רשות ושכיב מרע, בתנאים שונים שעל צוואות לעמוד בהן כדי שייחשבו תקפות.

תחום הצוואה, הירושה והעיזבון הוא תחום מרכזי ומוביל, ולכן כאשר עורכי הדין במשרד מטפלים בתיקים השונים מדובר בעורכי הדין המקצועיים ביותר, מהשורה הראשונה, בעלי ניסיון וידע רב.

עורך דין ירושה משמש במספר תפקידים במערכת המשפטית. הוא מסייע לפלוני לכתוב את צוואתו, תוך הקפדה על ניסוח שאינו משתמע לשתי פנים, הכולל את הדרך בה יחולק כל רכושו של אותו אדם בעת כתיבת הצוואה.

צוואה בעדים עורך דין
צוואה בעדים עורך דין

צוואה בעדים עורך דין

צוואה בפני עדים דומה מאוד לצוואה בכתב יד, ועליה להיערך בכתב ולשאת תאריך וחתימה. עם זאת, צוואה בפני עדים צריכה גם להיערך בפני שני עדים, שעליהם לחתום על הצוואה ובכך לאשר, כי הצוואה נערכה בפניהם כדין. סעיף 20 לחוק הירושה קובע, כי צוואה יכולה להיערך גם בפני עדים.

צוואה הנערכת בעל פה היא צוואה בעייתית ומורכבת מבחינה משפטית. דברים שנאמרים בעל פה, עשויים להוביל למחלוקות, שכן אין לגביהם שום תיעוד, מלבד העובדה שמדובר במילה כנגד מילה. כך גם לגבי צוואה. בשל הקושי המובנה בצוואה כזו, חוק הירושה קובע סייגים, שרק בהתקיימם תוכר צוואה שנערכה בעל פה.

ההבדל בין שתי הצוואות שלהלן הוא שאחת מהן היא צוואה הנערכת בכתב, מול שני עדים, ונחתמת על ידי כל אחד מהצדדים – המצווה ושני העדים. זאת בעוד צוואה בעל פה נערכת לגמרי בעל פה, מול שני עדים לפחות, אשר חייבים הם, ברגע שניתן זאת, לכתוב את כל מה שנאמר להם, בנפרד אחד מהשני.

עורך דין יכול לשמש עד לצוואה בעדים, או לצוואה בעל פה, אם אינו בגדר אחד הזוכים בצוואה. כלומר, אם אין לעורך הדין חלק בעיזבון. את התצהיר במקרה של צוואה בעל פה יש להגיש לעו"ד אחר.

למידע נוסף ושאלות בנושא צוואות, ירושות ועיזבון עיקבו אחר עמוד הפייסבוק שלנו

עורך דין ייפוי כוח מתמשך

עו"ד זיו לוטנברג

משרד עו"ד זיו לוטנברג – בהתחייבות לשירות מקצועי הטוב ביותר! יושר ללא פשרות. שירות אישי ומקצועי. מאות לקוחות מרוצים. מייסד המשרד עו”ד זיו לוטנברג, בעל תואר ראשון במשפטים LL.B ותואר ראשון בכלכלה (בהצטיינות) B.A, בעל רשיון עריכת דין משנת 2006, מחזיק בוותק ובניסיון של יותר מ-16 שנים בתחום המשפטי.

יצירת קשר מהיר
מאמרים

מאמרים נוספים

נגישות
יצירת קשר
*ליווי של עורך דין מנוסה. אפשרות גם לקבל שירות בבית הלקוח

רח' בר כוכבא 23, בני ברק
מגדל V-Tower
מיקוד:5126002

פתיחה
1
שלום וברכה
שלום וברכה
איך אוכל לעזור?
Call Now Button