מהי ירושה ללא צוואה, איך מקבלים צו ירושה ללא צוואה. האם ניתן להגיש בקשה לביטול צו ירושה ולמה כדאי בכלל להימנע ממצב זה. על שאלות חשובות אלו ננסה לענות במאמר זה.
לכל אדם יש עיזבון, כל הרכוש והנכסים שהוא מותיר אחריו במותו. הדרך האידאלית להסדיר את נושא חלוקת רכושו של הנפטר היא באמצעות עריכת צוואה. הצוואה מגדירה מי הם היורשים ומה כל אחד יקבל. במילים פשוטות הצוואה מבטיחה כי מה שיעשה עם הרכוש לאחר מותו של המצווה תואם לרצונותיו. על מנת להבטיח זאת מומלץ לחפש עורך דין דיני ירושה על מנת שיערוך עבורכם צוואה בעלת תוקף משפטי, המשקפת את רצונכם החופשי. עורך הדין יעשה את הכל על מנת לחזק את מהימנות הצוואה בעיני החוק. הוא צפוי להמליץ על הפקדת צוואה אצל רשם הירושות.
ירושה ללא צוואה
אין שום חוק שיכול להכריח אדם להכין צוואה. למרות שזה מומלץ על מנת להבטיח כי הרכוש יחולק על פי רצונו של הנפטר, לא כולם מכינים צוואה.
במקרה ואדם נפטר ואין לו צוואה, מדובר בירושה על פי דין – כלומר עיזבונו יחולק על פי העקרונות קבועים בחוק. ואלו לא בהכרח משקפים את רצונותיו. כמו כן מצב זה עלול לעורר מחלוקות ומתיחויות בין היורשים. לכן אנו חוזרים ואומרים שיש לפנות ל עורך דין דיני ירושה ולדאוג לצוואה.
צו ירושה ללא צוואה
אם אדם נפטר ולא הותיר אחריו צוואה יש להגיש בקשה לצו ירושה. את הבקשה מגישים אל הרשם לענייני ירושה או בית הדין הרבני. בימינו ניתן לעשות זאת אפילו באופן מקוון. כל מי שיש לו עניין בעיזבון (יורש על פי דין, מנהל עיזבון, או נושה של אחד מהיורשים).
שימו לב שישנם גם מקרים בהם ישנה צוואה, אך היא חלקית. כלומר הצוואה היא בעלת תוקף משפטי, אך אינה כוללת את כל נכסיו של המנוח. למשל במקרה שצבר נכסים נוספים לאחר עריכת הצוואה. במקרים אלו יש לבקש צו ירושה לגבי הנכסים שאינם נכללים בצו קיום צוואה.
בעת הגשת הבקשה יש לשלם את האגרה ודמי פרסום. מומלץ לעשות זאת בצורה מקוונת ולקבל 15% הנחה. כמו כן מומלץ תמיד להיעזר ב עורך דין דיני ירושה.
כיצד מחולק הרכוש בצו ירושה ללא צוואה? חלוקת העיזבון מתבצעת על פי הנקבע בסעיפים 10-17 של חוק הירושה, להלן עיקר הדברים:
- אם המוריש הניח ילדים/נכדים/הורים – במקרה זה בן הזוג יורש את כל המטלטלין של המנוח, כמו גם רכבו. בהם הרכב ומחצית משאר עיזבונו. את המחצית השנייה יורשים ילדיו. במקרה ואחד הילדים אינו בן החיים, אז נכדים. ובמידה ואין לו ילדים הירושה עוברת להוריו.
- במידה ואין ילדים והורים – שני שליש מעיזבונו עובר לבן הזוג והיתר מתחלק בין הורי הוריו ואחיו. במידה וקרובים אלו אינם בחיים, בן הזוג יורש את כל הירושה.
- כאשר אין בין זוג – הילדים ירשו באופן שווה, כולל ילדים מאומצים. הילדים קודמים להורים וצאצאיהם האחרים.ולאחר מכן הורי הוריו וצאצאיו של המנוח הם היורשים הבאים ב בירושה על פי דין. כאשר אחד היורשים נפטר, ילדיו של אותו נפטר יורשים במקומו.
- במידה ואין לו קרובים מהסוג שתואר בחוק, המדינה יורשת את עיזבון המנוח.
בקשה לביטול צו ירושה
מתן צו ירושה הוא אינו סוף פסוק. ישנם גם מקרים בהם בית המשפט מבטל צו ירושה, אך כמובן שיש צורך בעילה המצדיקה זאת. סעיף 72 בחוק עוסק בנקודה הזו ומאפשר הגשת בקשה לביטול צו ירושה. החוק אינו כולל רשימה סגורה של תנאים לביטול צו הירושה, החוק מעניק מקום לשיקול השופטים.
בית המשפט בוחן את נסיבות המקרה ומחליט האם זה מוצדק לבטל את צו הירושה. למשל בית המשפט ירצה לדעת מדוע הטענות לעניין ביטול צו לא הועלו בטרם מתן הצו. בית המשפט יבחן את הנושא בכללותו כולל ההשפעה על יתר הצדדים.
בקשה לביטול צו ירושה יש להגיש בעזרתו של עורך דין מנוסה. במידה וקיימת צוואה ישנו הליך של הגשת התנגדות לצוואה.
עורך דין דיני ירושה
רוצים להכין צוואה שתבטיח כי עיזבונכם יחולק לפי רצונכם ותימנע צו ירושה ללא צוואה? חושבים שמשהו אינו צודק בחלוקת העיזבון ומעוניינים בבקשה לביטול צו ירושה? אם כך אתם זקוקים ל עו“ד מנוסה בצוואות. עורך דין דיני ירושה מעניק שירות לכל תהליך הקשור לצוואות וירושות – החל מעריכת צוואה ועד לתביעות משפטיות הקשורות לצוואות וירושות.