צוואות הדדיות חוק הירושה הן צוואות הנערכות על ידי שני בני זוג, המייצגות אינטרס משותף של שני הצדדים בצוואה אחת. לא מדובר בצוואה משותפת, אלא כל אחד משני בני הזוג עורך צוואה שבה הוא משאיר לעצמו את הזכות להחליט, מה ייעשה עם הנכסים המשותפים גם לאחר שיעברו 'יד שלישית', כלומר אף אם ייפטר ראשון ובן הזוג השני יזכה בירושה, בצוואה ההדדית הם יקבעו מה יעשה בירושה בן הזוג שזכה בירושה.
צוואות הדדיות חוק הירושה
נבאר זאת בצורה מוחשית: שני בני זוג שהגיעו לגיל גבורות, המעוניינים שבכל מקרה הירושה תיפול בסופו של דבר לידי ילדיהם (או לידי מישהו אחר המוסכם ביניהם). ויותר מכך – הם מעוניינים שזה יהיה מעוגן חוקית. אם נתבונן בחוק הירושה היבש, הרי שאם אחד מבני הזוג הלך לעולמו והוריש את נכסיו לבן הזוג השני (על ידי צוואה או מכוח חוק הירושה), בן הזוג רשאי לצוות את הנכסים הלאה למי שירצה.
במקרה שלנו, שניהם סיכמו ביניהם כי בכל מקרה האינטרס שלהם – אחרי פטירת שניהם – משותף. הפתרון לכך הוא באמצעות כך שכל אחד מהם יכין צוואה הדדית שבה הוא מצווה בצורה המדויקת ביותר, מה ייעשה בנכסים לאחר פטירת בן הזוג השני – אם הוא ייפטר קודם.
חוק צוואות הדדיות
במשרד עו"ד שלנו אנו נדריך אתכם ונסביר לכם לגבי כל ההיבטים המשפטיים הקשורים לחוק צוואות הדדיות. להלן נביא כמה מהמידע בקצרה: ההגדרה הבסיסית של צוואה היא מסמך המביע את דעתו של האדם לגבי מה ייעשה בנכסיו לאחר פטירתו. לעומת זאת, חוק הירושה, התשכ"ה-1965 קובע כי בהיעדר צוואה תועבר הירושה ליורשים על פי סדר העדיפות הנקבע בחוק. עד כאן בקצרה לגבי צוואה רגילה. ישנם שני סוגי צוואות נוספים – צוואה משותפת וצוואה הדדית.
צוואה משותפת היא צוואה שבני הזוג כתבו או ערכו אותה במשותף (לא נאריך כרגע בסוג זה של צוואות). חוק צוואות הדדיות מתייחס לצוואה שנכתבת על ידי שני בני זוג, או על ידי ידועים בציבור. הצוואות אינן חייבות להיות זהות מבחינת הפקודות הניתנות בה, כלומר הבעל יכול לצוות להוריש לצד שלישי X – במידה והוא ימות ראשון, ואילו האישה יכולה לצוות להוריש לצד שלישי Y במידה והיא זו שתיפטר ראשונה. כך נקבע על פי צוואות הדדיות חוק הירושה.
תוכלו להתייעץ עמנו לגבי הפקדת צוואה ברשם הירושות ולגבי הפקדת צוואה בכלל.
התוכן המופיע בתוך נוסח צוואות הדדיות
כאמור, כל איש ואישה רשאים לכתוב תוכן את הצוואה כרצונם, להלן נביא רק דוגמא והמחשה לנוסח צוואות הדדיות. את הצוואה עורכים בפני עורך דין, הנוסח ההתחלתי של הצוואה מזכיר מאוד ניסוח של חוזה מכר. הנוסח מתחיל בערך כך: צוואה הדדית שנחתמה ב__ (מיקום גיאגרפי) ב__ (תאריך) בין: __ מצד אחד (להלן "הבעל") לבין: __ מצד שני (להלן "האישה").
וכאן מתחילים למנות סעיפי "הואיל" (המוכרים מהחוזים…): הואיל והצדדים הם זוג נשוי המתגורר בישראל, ואינם יודעים מי מהם יקדים את עיתותיו… וברצונם לצוות את אשר ייעשה בנכסיהם לאחר מותם, וברצונם לערוך צוואה הדדית על פי סעיף 8א לחוק הירושה, וכו' וכו'. (כמובן שהבאנו רק המחשה לנוסח צוואות הדדיות כדי שיוכל המעוניין להבין את רוח הדברים ולהתכונן לפני הפגישה אתנו).
צוואות הדדיות דוגמא
בהמשך המסמך מפורטים סעיפי הצוואה העיקריים שהם בעצם מהות ההסכם. וכמו כן מצהירים בני הזוג כי היא נעשית בדעה צלולה ובהכרה מלאה, ללא כל השפעה או כפייה כלשהי. צוואות הדדיות דוגמאות לסעיפים המופיעים בהמשך המסמך – בדרך כלל יצוו בני הזוג כי עם פטירתו של אחד מהם יועברו הנכסים לרשותו של בן הזוג שנותר בחיים. בהמשך הצוואה מתחייבים הצדדים כי לאחר פטירת שניהם תחולק הירושה לילדיהם המשותפים באופן שווה (או למישהו אחר).
שאלות משפטיות הדורשות התייחסות מיוחדת בעת עריכת הצוואה ההדדית:
- אם בעת מימוש הצוואה על ידי הילדים, כבר לא יהיה אחד מהם בין החיים, האם להעביר את חלקו בעיזבון ליורשיו החוקיים (אשתו / ילדיו).
- האם ישנם הוצאות מיוחדות הזקוקות להתקזז מהירושות (חובות וכדומה).
- האם ניתנה בעבר צוואה כלשהי על ידי אחד מהם (ואם כן, דרוש להצהיר על ביטולה בצוואות הדדיות חוק הירושה אמנם אינו מחייב זאת, אך כדי להימנע מבעיות עתידיות מומלץ לבטל את הראשונה).
על כל בעיה בצוואות הדדיות דוגמא או בצוואות בכלל התייעצו עמנו.
כמו כן אם אתם מחפשים לגבי ייפוי כוח מתמשך עורך דין או מידע לגבי ייפוי כוח מתמשך של תושב זר פנו אלינו.