הסתלקות מירושה 

הסתלקות מירושה

הסתלקות מירושה היא למעשה ויתור על הירושה או חלק מהירושה. זהו הליך משפטי הדורש עריכת תצהיר הסתלקות מעיזבון. לאחר ההסתלקות מירושה לא ניתן לחזור ממנה. לפני שנדבר על הסוגיות המשפטיות הקשורות לסוגיה, נשאלת בכלל השאלה מהם המניעים של אדם לוותר חלקו בירושה. הרי נותנים לכם, אז למה שלא תיקחו… זוהי לפחות המחשבה הראשונה שעולה לנו בראש. אך  האמת שיכולות להיות סיבות שונות מדוע אדם יבחר לוותר על חלקו בירושה. 

הסתלקות מצוואה

להלן כמה דוגמאות לסיבות שכיחות, בגינן אנשים פונים ל עורך דין ירושה וצוואת על מנת לוותר על חלקם בירושה.

הסתלקות מצוואה לטובת הורה/אח – מקרה שכיח הוא שהירושה מתחלקת בין הילדים לבין בן/בת הזוג. הילדים עשויים להעדיף לסייע להורה רגשית וכלכלית באמצעות ויתור על חלקם בירושה. באופן דומה יורש עשוי לוותר על חלקו לטובת אחד מאחיו הזקוק לעזרה כלכלית יותר ממנו. 

הסתלקות מירושה במקרה של חובות לנושים (של היורש) – יתכן שהיורש נמצא בחובות והליכי גבייה. במצב שכזה יתכן כי יוטל עיקול על חלקו בירושה. מובן מדוע היורש יעדיף לוותר על חלקו; כך מישהו אחר מבני המשפחה ייהנה מהירושה במקום הנושים. אך מבחינה משפטית זה לא תמיד אפשרי. בתי המשפט עשויים לראות זאת כחוסר תום לב. 

חובות של העיזבון – ירושה כוללת גם את החובות של היורש. ברוב המקרים אחריותו של היורש מוגבלת רק למה שקיבל בעיזבון. נניח וירש דירה, אך ערך הדירה אינו מכסה את סכום החובות הוא אינו נדרש להשלים זאת. אך קיימים גם מקרים יותר מורכבים בהם היורש עשוי להיות אחראי גם על חובות גדולים מערך העיזבון ולכן יעדיף לוותר על חלקו. 

נכס מכביד – יתכן שהיורש אינו מעוניין בנכס מכיוון שהדבר יכול להכביד עליו. למשל אולי הנפטר הוריש עסק קטן הדורש התעסקות מרובה. היורש, אשר עסוק בענייניו הכלכליים והעסקיים, עשוי לראות בכך יותר נטל מאשר ערך ולהעדיף הסתלקות מצוואה.

הסתלקות מעיזבון בגלל שיקולי מיסוי – ירושה של עיזבון יכולה להשפיע על ענייני המיסוי. יתכן שיורש יעדיף לוותר על חלקו לטובת יורש אחר שיידרש לשלם פחות מס. 

התחמקות מתנאי בצוואה – הנושא של תנאים בצוואה הוא סוגיה משפטית בפני עצמה. כדאי לדעת שלא כל תנאי הוא בעל תוקף, אך לא נרחיב בנושא הפעם. אבל בכל זאת ישנם מקרים בהם היורש ירצה להתחמק מתנאי הכלול בצוואה ולכן יוותר על חלקו. 

הסתלקות מצוואה

הסתלקות מירושה

סעיף 6 בחוק הירושה הוא הסעיף העוסק במקרים של הסתלקות מירושה ומגדיר את כל ההליך ותנאיו. 

יורש רשאי לוותר על חלקו בירושה, באופן חלקי או מלא, החל ממועד הפטירה אך לפני חלוקת העיזבון. הסתלקות מהירושה יכולה להיות עבור חלקו היחסי של היורש, או עבור המנה שהוקדשה לו בצוואה. במידה ומדובר בקטין או פסול דין, ההסתלקות מהירושה דורשת את אישור בית המשפט. 

עוד היבט חשב הוא שההסתלקות יכולה להיות כללית, כלומר חלקו של היורש פשוט יחולק בין היורשים האחרים. או הסתלקות לטובת יורש ספציפי או קרובי משפחה אחרים של המוריש. במידה ומדובר בהסתלקות חלקית ניתן לעשות זאת רק לאחר קבלת צוואה הירושה. 

הוויתור על הירושה אינו נעשה סתם כך באמצעות הצהרה בעל פה, זהו הליך הדורש תצהיר הסתלקות מעיזבון אותו יש לערוך באמצעות עורך דין מנוסה בצוואות וירושות. 

הערה חשובה – סעיף 7 בחוק עוסק בנושא של העברת זכויות בעיזבון. מי שאינו בקיא בתחום המשפט עשוי לחשוב שמדובר בדבר זהה. אך ישנן דקויות משפטיות וזהו מקרה שונה. מי שהעביר את זכויותיו עדיין נחשב ליורש ויש לו את החובות הנובעות ממעמד זה. 

הסתלקות מירושה

תצהיר הסתלקות מעיזבון

במידה ותרצו לוותר על חלקכם בירושה, באופו מלא או חלקי, יש לפנות לעורך דין לענייני ירושה על מנת לערוך את התצהיר. כדאי גם לדון עם עורך הדין ירושות בסיבות עצמן, יתכן שישנן דרכים אחרות יעילות יותר להשיג את המטרות שלכם. ניתן לוותר על חלקכם גם כאשר מדובר בצוואה וגם במקרה של ירושה על פי דין. 

לאחר שהתצהיר הוגש והתקבל על ידי רשם הירושות, אתם בעצם מוותרים על הזכויות שלכם. לא תוכלו לתבוע בעתיד את זכויותיכם לאחר שכבר ויתרתם על העיזבון – זוהי פעולה סופית. 

התצהיר להיות מפורט ולכלול את החלק במנה ממנו מסתלק היורש ועבור מי. גם כאשר מדובר בהסתלקות מלאה יש לציין את המלא. יש לחתום על התצהיר בפני עורך דין ירושה וצוואת ולהגיש אותו לרשם הירושות. במידה ותיק הירושה הועבר לבית המשפט יש להגישו לבית המשפט. 

תצהיר הסתלקות מעיזבון

עורך דין ירושה וצוואות

אם אתם שוקלים לבצע הסתלקות מעיזבון או העברת זכויות בעיזבון, חשוב להתייעץ עם עורך דין בטרם מגישים תצהיר הסתלקות מעיזבון. חשוב שתדעו מהן המשמעויות של כל אחד מההליכים. במשרד עורכי דין לצוואות וירושות יכולים לסייע לכם בייעוץ משפטי והכנת תצהיר הסתלקות. 

עורך דין ירושה וצוואות

עקבו אחרינו גם בעמוד הפייסבוק.

עורך דין ייפוי כוח מתמשך

עו"ד זיו לוטנברג

משרד עו"ד זיו לוטנברג – בהתחייבות לשירות מקצועי הטוב ביותר! יושר ללא פשרות. שירות אישי ומקצועי. מאות לקוחות מרוצים. מייסד המשרד עו”ד זיו לוטנברג, בעל תואר ראשון במשפטים LL.B ותואר ראשון בכלכלה (בהצטיינות) B.A, בעל רשיון עריכת דין משנת 2006, מחזיק בוותק ובניסיון של יותר מ-16 שנים בתחום המשפטי.

יצירת קשר מהיר
מאמרים

מאמרים נוספים

נגישות
יצירת קשר
*ליווי של עורך דין מנוסה. אפשרות גם לקבל שירות בבית הלקוח

רח' בר כוכבא 23, בני ברק
מגדל V-Tower
מיקוד:5126002

פתיחה
1
שלום וברכה
שלום וברכה
איך אוכל לעזור?
Call Now Button