מאמר מאת עו"ד זיו לוטנברג
מספר רב של סכסוכי ירושה נובעים בין היתר מכך שבן הזוג הנותר יורש את הנכסים ביחד עם ילדיו ולעתים יחד עם אנשים אחרים (כגון אחיו של המוריש, דודים וכו'). החזקה המשותפת בנכסים מייצרת ניגודי אינטרסים ולעתים היורשים האחרים מבקשים פירוק שיתוף בדירת המגורים ובן הזוג הנותר נאלץ למכור את דירתו ולהיוותר ללא קורת גג.
כדי להימנע מהקונפליקטים האפשריים במצב המתואר לעיל ניתן ומומלץ לערוך מבעוד מועד צוואה הדדית בין בני הזוג אשר במסגרתה כל אחד מבני הזוג קובע בנפרד, כי לאחר לכתו יירש בן הזוג האחר את נכסי עזבונו בשלמות. צוואה הדדית מאפשרת לבני הזוג לקבוע הסדרים במשותף מתוך הסתמכות של בן הזוג האחד על צוואת בן הזוג האחר.
הוראות בצוואה הדדית
בני זוג העורכים צוואה הדדית, חפצים בדרך כלל, להיטיב עם בן הזוג הנותר בחיים ולהבטיח שבסופו של דבר כלל העיזבון המשותף יעבור לצד ג' מוסכם (צאצאים או בני משפחה אחרים).
לפיכך, מומלץ לקבוע בצוואה הסדר משולב של "יורש במקום יורש" והסדר של "יורש אחרי יורש", כך שלאחר פטירת בן הזוג השני, יועבר מה שהוריש לו בן הזוג הראשון, לאותם צדדים שלישיים מוסכמים ובמידה ובן הזוג השני לא יכול להיות יורש (נפטר לפני המצווה או שנמצא פסול לרשת או שהסתלק מן המגיע לו שלא לטובת בן-זוגו, ילדו או אחיו של המוריש) הרי העיזבון יועבר ישירות לצד ג' מוסכם (צאצאים או בני משפחה אחרים).
הגבלות בן הזוג הנותר
בהסדר של הצוואות ההדדיות רשאי היורש הראשון (בן הזוג הנותר) לעשות במה שקיבל כבתוך שלו אך לא יכול הוא לפגוע ביתרת רכוש זה על ידי שינוי הצוואה. כלומר, בן הזוג הנותר יכול להשתמש ברכוש שירש ואפילו להעביר במתנה לבן זוג חדש את הרכוש שירש. לפיכך, במידה ובני הזוג מבקשים להגביל את אפשרות השימוש והעברת הרכוש לצדדים שלישיים, מומלץ להוסיף בצוואה הוראות אשר יגבילו את אפשרות השימוש של בן הזוג הנותר במה שירש, כך שיובטח שעזבון זה שירש יועבר בסופו של יום לאותם צדדים שלישיים מוסכמים. ההגבלה אפשרית בכמה אופנים, בין הגבלה לצורך שימוש בפירות בלבד ובין הגבלה בתחלוף, הגבלה באפשרות להעביר במתנה לצד ג' וכו'.
האם אחד מבני הזוג יכול לחזור בו מצוואתו, לשנותה או לבטלה?
ביחס לצוואות הדדיות אשר נערכו לאחר חודש נובמבר 2005, נקבע הסדר מפורש בחוק הירושה המאפשר שינוי הצוואה ההדדית במגבלות מסוימות. ההסדר שקבוע בחוק הירושה נותן תוקף לאינטרס ההסתמכות של בני הזוג על עצם היות הצוואות הדדיות. הוראות חוק הירושה יחולו אם אין בצוואות ההדיות הוראה אחרת.
לפיכך בני זוג המבקשים לשחרר זה את רעהו ממגבלות החוק חייבים לכתוב " הוראה אחרת" בצוואה שקובעות את ההסדר ביניהם.
בחוק נקבע, כי בחיי שני בני הזוג ניתן לבטל את הצוואה ההדדית במתן הודעת ביטול בכתב לבן הזוג האחר. לאחר פטירת בן הזוג אם לא קבעו בני הזוג, במסגרת הצוואות, מה יהיה מצב הדברים במקרה של חזרת מי מהצדדים מצוואתו ההדדית וביטולה, יכול בן הזוג שנותר בחיים לשנות את צוואתו ובלבד שהסתלק מזכותו ו/או מחלקו בעיזבון ואם קיבל כבר את חלקו בעיזבון, הרי עליו להשיבו.
במאמר זה סקרנו את הסוגיה של צוואה הדדית בתמציתיות בלבד. כעולה מן המאמר, עסקינן בנושא מורכב, ולכן מומלץ להיוועץ עם עורך דין הבקיא בתחום, כדי שיטפל בעריכת צוואה הדדית באופן מקצועי ומדויק, ויאפשר העברה של הנכסים בהתאם לרצון המוריש, וימנע את זליגתם לצדדים שלישים, ואולי אף יותר חשוב לא יותיר פתח לסכסוכי ירושה עתידיים של יקיריכם ויקנה לכם שקט וביטחון משפטי, למניעת בעיות ומחלוקות עתידיות.