צוואות הדדיות

צוואה משותפת

סעיף 8 א‘ לחוק הירושה מאפשר לערוך צוואות הדדיות; זאת על פי תיקון שהוכנס לחוק הירושה בשנת 2005.
צוואה הדדית מבוססת על הסכמה בין בני הזוג לגבי ההוראות של הצוואה. זו יכולה להיות צוואה משותפת במסמך אחד, או שני מסמכים נפרדים עבור כל אחד מהמצווים.

העיקרון המרכזי בסוג זה של צוואות הוא תלייה של ההסדרים בצוואה זה בזה.

צוואות הדדיות דוגמא – בני הזוג מחליטים כי כל אחד מבני הזוג יוריש את כל הרכוש לשני, ולאחר מות שניהם הרכוש יחולק בין ילדיהם שווה בשווה. זוהי רק דוגמה, כל הסדר שעליו יסכימו בני הזוג אפשרי. צוואה שכזו יכולה למנוע מצבים בהם אלמן/אלמנה יתבקשו להתפנות מביתם על מנת לממש את חלקם בירושה של יורשים אחרים.

צוואות הדדיות

צוואה משותפת

פסיקת בתי המשפט מתייחסת למשמעות של צוואה משותפת. על פי השופט ברק, בע"א 4402/98 ”צוואה היא משותפת כאשר היא תוצאה של החלטה משותפת באשר לתוכנה… צוואה משותפת היא הדדית כאשר ההסדרים שקבע אחד המצווים מבוססים על ההסדרים שקבע המצווה השני, ולא היו נערכים לולא הסדרים אלה“ זהו בעצם העיקרון המופיע בכל צוואה זוגית.

צוואה הדדית יכולה להתקיים כצוואה בעדים, צוואה בכתב יד וצוואה בפני רשות. אך חשוב לציין כי צוואה שכזו יוצרת מצבים משפטיים מורכבים, שאולי אינכם רואים אותם כרגע; אך הם עלולים להתגלות בעתיד. ולכן תמיד מומלץ לערוך צוואות הדדיות בסיוע של עורך דין צוואות.

לדוגמה, נניח ולבני הזוג אין ילדים משותפים, אך לכל אחד ילדים מנישואים קודמים. בני הזוג עורכים צוואה משותפת ללא ייעוץ משפטי, כאשר הכוונה היא שכל אחד יוריש לשני את כל רכושו, ולאחר מות שניהם הרכוש יחולק באופן שווה בין הילדים של שני בני הזוג. אך ללא הקפדה על דקויות משפטיות, יכול להיווצר מצב שבו בן הזוג שנותר בחיים יכול לנשל את ילדיו של המנוח מהירושה. עורך דין לענייני צוואות תמיד בוחן יחדיו עם בני הזוג מה הכוונה שלהן, ובונה את הכלים המשפטיים המבטיחים כי זה יתקיים.

צוואה הדדית

צוואה הדדית

ישנו כלל לגבי עריכת צוואות על פיו המוטבים בצוואה אינם יכולים לקחת חלק בעריכת הצוואה. המקרה של צוואות הדדיות הוא יוצא דופן מבחינת זו, כאן המצווה הוא גם הזוכה, ולכן בני הזוג יכולים לערוך אותה באופן משותף.

עריכת צוואה משותפת היא דבר הדורש תשומת לב רבה והקפדה על דקויות משפטיות. וכבר אמרנו כי חשוב לעשות זאת באמצעות עורך דין צוואות. כל צוואה משותפת מבטאת את הרצונות הייחודיים של בני הזוג, כלומר אין כאן נוסח סטנדרטי. עורך הדין צריך להיות קשוב לצרכים של בני הזוג, ובהתאם לכך להכין את המסמך המשפטי.

רצוי שבני הזוג יסכמו בינם לבין עצמם מהם העקרונות לצוואה המשותפת, ורק לאחר מכן יפנו לעורך הדין על מנת להכין את המסמך המשפטי. עו“ד מנוסה מיד יזהה בעיות אם ישנן, ויוכל להמליץ על שינויים על פי ניסיונו. אך בסופו של דבר המטרה של עורך הדין היא להבטיח כי רצונם של בני הזוג יתקיים.

צוואות הדדיות דוגמא

צוואות הדדיות

ומה לגבי ביטול צוואה הדדית ? כאן ישנן הגבלות מסוימות, אשר נועדו להגן על בני הזוג מביטול חד צדדי. ניתן לבטל צוואה הדדית, אך ישנם כללים לגבי אופן ביטול הצוואה. במידה ושני בני הזוג נמצאים בחיים, ניתן לבטל את הצוואה אך הדבר דורש מבן הזוג המבקש לבטל למסור הודעה בכתב לבן הזוג השני. ניתן להכניס בצוואה סעיפים המתירים לבטל אותה לפי הסדר המוסכם על בני הזוג, אך סעיף השולל את האפשרות לביטול הצוואה הוא בלתי חוקי.

ביטול צוואה זוגית לאחר פטירה הוא דבר קצת יותר בעייתי, זאת מכיוון שתנאי הצוואה תלויים אחד בשני, ולא היו נערכים ללא הסדר זה. החוק מאפשר לבטל צוואה הדדית לאחר פטירה, אך הוא מבטל את מה שהתקבל לפי הצוואה ההדדית. כלומר בן הזוג שנותר בחיים יסתלק מחלקו בעיזבון, לטובת ילדיו או אחיו של המוריש. במידה והעיזבון כבר חולק, יש להחזיר את כל מה שירש (או את שווי המנה שירש במידה וההחזרה בלתי סבירה). גם במקרה זה בני הזוג עשויים לכלול בצוואה תנאים אחרים המאפשרים את ביטולה, אך אסור לשלול את הזכות לבטל.

צוואה משותפת

צוואות הדדיות דוגמה

צוואה זוגית היא אינה מסמך גנרי שניתן למלא ולחתום עליו, לכן אין טעם לחפש צוואות להורדה באינטרנט. מדובר במסמך אותו מכין עורך דין צוואות וירושות בהתאמה אישית. צריך לקחת בחשבון גם את הנכסים העומדים לרשות בני הזוג, וגם את הרצונות האישיים באופן חלוקתם; כך שברור שכל מקרה הוא שונה וייחודי.

עורך דין ייפוי כוח מתמשך זיו לוטנברג מביא איתו ניסיון של למעלה מ 16 שנים בתחום המשפטי. בעל תואר ראשון במשפטים LL.B ותואר ראשון בכלכלה (בהצטיינות) B.A, בעל רשיון עריכת דין משנת 2006.  משרדנו מעניק פתרונות של צוואות, יפוי כוח מתמשך, הסכמי ממון והסכמי מכר של דירות. אנו מביאים איתנו ניסיון רב, זאת לצד שירות אישי.

עקבו אחרינו גם בערוץ היוטיוב.

עורך דין ייפוי כוח מתמשך

עו"ד זיו לוטנברג

משרד עו"ד זיו לוטנברג – בהתחייבות לשירות מקצועי הטוב ביותר! יושר ללא פשרות. שירות אישי ומקצועי. מאות לקוחות מרוצים. מייסד המשרד עו”ד זיו לוטנברג, בעל תואר ראשון במשפטים LL.B ותואר ראשון בכלכלה (בהצטיינות) B.A, בעל רשיון עריכת דין משנת 2006, מחזיק בוותק ובניסיון של יותר מ-16 שנים בתחום המשפטי.

יצירת קשר מהיר
מאמרים

מאמרים נוספים

נגישות
יצירת קשר
*ליווי של עורך דין מנוסה. אפשרות גם לקבל שירות בבית הלקוח

רח' בר כוכבא 23, בני ברק
מגדל V-Tower
מיקוד:5126002

פתיחה
1
שלום וברכה
שלום וברכה
איך אוכל לעזור?
Call Now Button