צוואה הדדית משותפת

התנגדות לצוואה הדדית

צוואה הדדית משותפת היא צוואה הנערכת בין בני זוג, זאת בשונה מצוואה רגילה אותה כל אדם עורך באופן אישי. הסכם צוואה הדדית מבוסס על הסכמות משותפת וקובע הסדרים התלויים זה בזה. במאמר זה נלמד על היתרונות של צוואה שכזו, לאילו מקרים היא מתאימה ומדוע קשה להגיש התנגדות לצוואה הדדית.

מהי צוואה

לפני שנדבר על צוואות הדדיות, בואו נסביר בקצרה מהי צוואה. החוק הישראלי (חוק הירושה) מעניק לכל אדם את הזכות לערוך צוואה. כלומר מסמך בעל תוקף משפטי הקובע כיצד יחולק רכושו לאחר פטירתו. זוהי הדרך היחידה להבטיח כי רכושו של אדם יחולק בצורה התואמת לרצונותיו.

במידה ואדם לא עורך צוואה, רכושו יחולק על פי סדר היורשים ואופן החלוקה המוגדר בחוק הירושה. מקרה שכזה מכונה ירושה על פי דין. בסך הכל החוק מגדיר עקרונות חלוקה הוגנים ומוסריים, אך כפי שכבר אמרנו – אלו לא בהכרח משקפים את רצונו של המנוח. לכן למרות שאין חובה על עריכת צוואה, מומלץ מאוד לערוך צוואה בעזרתו של עורך דין צוואות.

הסכם צוואה הדדית

הסכם צוואה הדדית

צוואה הדדית משותפת נערכת על ידי שני בני הזוג, על פי ההסכמות המשותפות. זהו הסדר המתאפשר על פי סעיף 8 לחוק הירושה. צוואה הדדית יכולה להיערך בשני אופנים, האחד הוא מסמך משותף יחיד שעליו חותמים שני בני הזוג, והאופן השני הוא שתי צוואות נפרדות, התלויות זו בזו.

צוואה הדדית דוגמה – מצב שכיח מאוד הוא כאשר בני הזוג מחליטים לקבוע ביניהם את ההסדר הבא: כאשר אחד מבני הזוג נפטר, הוא מוריש את כל עיזבונו לבן הזוג השני. כל אחד מכין צוואה שכזו, וסדר הפטירה יקבע מי מוריש למי. והחלק השני הוא בפטירתו של בן הזוג השני, אז העיזבון יחולק בצורה שהוסכמה בין בני הזוג.

מה ההבדל בין צוואה הדדית לבין צוואה רגילה?

צוואה שאינו צוואה הדדית משקפת אך ורק את רצונו של היחיד לגבי האופן שבו יחולק עיזבונו. היא אינה מושפעת מצוואה של בני זוג בשום צורה. כמו כן על פי החוק אדם יכול לשנות צוואתו בכל עת שירצה. טכנית לא משנים צוואה, פשוט מכינים חדשה והצוואה העדכנית יותר היא זו שקובעת. לעומת זאת כאשר מדובר בהסכם צוואה הדדית משותפת, המצב מעט שונה.

מכיוון שהצוואה המשותפת מבוססת על הסכמות משותפות, ויש תלות בין הצוואות, האפשרות לשנות את הצוואה מוגבלת. זוהי לא רק צוואה, אלא גם הסכם בין שני צדדים. איננו אומרים שלא ניתן לבטל צוואה משותפת, אך יש כללים כיצד לעשות זאת.

לגבי ביטול צוואה הדדית, ישנן שתי סיטואציות שונות בהן ניתן לבטל את הצוואה. המצב הראשון הוא כאשר שני בני הזוג בחיים. במצב שכזה כל מה שצריך לעשות זה להודיע בכתב לבת/בת הזוג על הכוונה לבטל את הצוואה. שימו לב כי אין צורך באישור, רק הודעה בכתב. בהינתן המצב הנתון, בן הזוג יכול גם לשנות את הצוואה לפי שיקול דעתו.

אך כאשר אחד מבני הזוג כבר נפטר, המצב הופך להיות בעייתי יותר, הרי המצווה הראשון אינו יכול לבטל את הצוואה. במקרה זה עדיין ניתן לבטל את הצוואה, אך בן הזוג המוותר צריך גם לוותר על חלקו בעיזבון. ואף להחזיר את שקיבל אם חולק העיזבון.

ישנה אפשרות נוספת לביטול הצוואה. ניתן להכניס בהסכם הצוואה סעיפים המגדירים תנאים ונסיבות בהם בני הזוג מסכימים לביטול הצוואה. כלומר בהינתן תרחישים מסוימים. זה תלוי מאוד בנסיבות החיים האישיות. תוכלו לדון על כך עם עורך דין ירושות וצוואות אשר ינסח עבורכם חוזה בהתאמה אישית. מה שלא ניתן לעשות במסגרת הצוואה זה להכניס סעיף השולל לגמרי את אפשרות הביטול.

‎⁨צוואה הדדית דוגמה ⁩

צוואה הדדית דוגמה

לדוגמה, אחת הסיבות לעריכת צוואה הדדית היא על מנת לספק ביטחון כלכלי לכל אחד מבני הזוג. כאשר אנשים נמצאים בגיל מבוגר, ובדרך כלל תלויים בכספי פנסיה שיכולים להיות זעומים, הם יכולים לדאוג אחד לשני באמצעות הורשה הדדית של העיזבון. במצב אחר, הרכוש יכול להתחלק עם בני משפחה נוספים ולגרום לפגיעה כלכלית באלמן/אלמנה.

דוגמה נוספת יכולה להיות כאשר לאחד מבני הזוג ילדים מנישואים קודמים. כל אחד מבני הזוג בוודאי רוצה לדאוג לשני ולהוריש לו את רכושו לאחר פטירתו. אך כאשר הילדים אינם של בן הזוג שנותר בחיים, אין לו את הביטחון שבן הזוג שנותר בחיים ידאג לילדיו. בעיה זו ניתן לפתור באמצעות הסכם צוואה הדדית הכולל סעיף ”יורש אחר יורש“. סעיף זה מגדיר כי קודם כל בן הזוג שנותר בחיים יקבל את העיזבון, ולאחר פטירתו של בן הזוג השני הילדים יקבלו את הירושה.

צוואה הדדית משותפת

התנגדות לצוואה הדדית

במקרים רבים צוואות וירושות גורמים להתקלחות סכסוכי ירושה במשפחה ומאבקים משפטיים. לעתים הסיבות קשורות לחוסר שביעות רצון, קנאה, מאבקי אגו וכל מיני דברים בסגנון. אלו הן כמובן אינן עילות שבית המשפט יכול לקבל. אך ישנן גם עילות מוצדקות לביטול צוואה, זאת במידה וניתן להוכיח אותן. כמו למשל הטעייה, זיוף צוואה, ניצול יחסי תלות וכו. לצערנו ישנם גם מקרים שכאלו. הנושא של הגשת התנגדות לצוואה הוא נושא בפני עצמו, ואיננו רוצים להרחיב בו הפעם. אך בכל הנוגע להגשת התנגדות לצוואה הדדית, יש לקחת בחשבון את הסתמכות שני הצדדים על אותה הצוואה. ובמידה רבה אופי הצוואה הופך את מרבית הטענות ללא רלוונטית.

התנגדות לצוואה הדדית

צוואה הדדית משותפת

לעריכת הסכם צוואה הדדית יש יתרונות. ניתן לערוך אותה בכל אחת מצורות הצוואה המוכרות בחוק (למעט צוואה בעל פה). אך הדרך הטובה ביותר היא באמצעות עו“ד לענייני ירושות. עורך דין ייפוי כוח מתמשך, זיו לוטנברג עומד לשירותכים בכל הקשור לנושאי צוואות וירושות.

עקבו אחרינו גם בערוץ היוטיוב.

 

עורך דין ייפוי כוח מתמשך

עו"ד זיו לוטנברג

משרד עו"ד זיו לוטנברג – בהתחייבות לשירות מקצועי הטוב ביותר! יושר ללא פשרות. שירות אישי ומקצועי. מאות לקוחות מרוצים. מייסד המשרד עו”ד זיו לוטנברג, בעל תואר ראשון במשפטים LL.B ותואר ראשון בכלכלה (בהצטיינות) B.A, בעל רשיון עריכת דין משנת 2006, מחזיק בוותק ובניסיון של יותר מ-16 שנים בתחום המשפטי.

יצירת קשר מהיר
מאמרים

מאמרים נוספים

נגישות
יצירת קשר
*ליווי של עורך דין מנוסה. אפשרות גם לקבל שירות בבית הלקוח

רח' בר כוכבא 23, בני ברק
מגדל V-Tower
מיקוד:5126002

פתיחה
1
שלום וברכה
שלום וברכה
איך אוכל לעזור?
Call Now Button