חוק ייפוי כוח מתמשך הוא למעשה תיקון לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ“ב-1962.
מטרת חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות היא לקבוע הגדרות וסייגים לפעולות משפטיות על ידי אנשים מקטגוריות שונות כמו גיל ומוגבלות, בחוק ישנה הבחנה בין קטינים לבין בגירים. החוק קובע גם הגדרות ודינים הנוגעים לאפוטרופסות על קטינים וכל אדם אחר שאינו מסוגל לדאוג בכוחות עצמו לענייניו.
במאמר זה עו“ד ברמת גן, זיו לוטנברג, מסביר מהו חוק ייפוי כוח מתמשך, תוך כדי הבחנה על המצב הקיים לפני התיקון לחוק לבין המצב לאחר השינויים בחוק.
מינוי אפוטרופוס – המצב הקיים לפני השינוי
עד לחקיקת השינוי לחוק, כאשר אדם הגיע למצב בו אינו יכול לנהל את ענייניו, בית המשפט מינה עבורו אפוטרופוס. את הבקשה למינוי אפוטרופוס יכלו להגיש בני זוג, הורים או קרובי משפחה אחרים; כמו גם היועץ המשפטי לממשלה. הליך מינוי אפוטרופוס לא בוטל, הוא עדיין בתוקף, אך החידוש הוא שניתן לערוך ייפוי כוח מתמשך ולא להגיע למצב של מינוי אפוטרופוס.
מינוי אפוטרופוס אפשרי עבור אחד מהמקרים הבאים:
- פסול דין לפי קביעה של בית משפט.
- קטין (מי שטרם מלאו לו 18) שהוריו נפטרו, הוכרזו כפסולי דין או שנקבע כי אינם מסוגלים למלא את חובותיהם כהורים.
- בוגר עם צרכים מיוחדים שאינו מסוגל לנהל את ענייניו.
- קשיש המגיע למצב שבו הוא אינו יכול לדאוג לעצמו או לקבל החלטות בעצמו.
- מאושפז בבית חולים, שנבדק ונמצא כי הוא אינו מסוגל להביע דעה לגבי ביצוע הליך רפואי עבורו.
בית המשפט קובע את זהותו של האפוטרופוס, ולצורך העניין אלו יכולים להיות:
- כל אדם (אחד או יותר) כולל בן זוג של האדם שממונה לו האפוטרופוס, קרוב משפחה, עורך-דין או אדם אחר.
- תאגיד – מוסד, קרן, עמותה וכדומה הנמצאים ברשימת תאגידי האפוטרופסות (לדוגמה ארגון אקי“ם).
- האפוטרופוס הכללי – החוק מאפשר לאפוטרופוס הכללי להתמנות בעצמו כאפוטרופוס של אדם מסוים.
- ועדה לענייני אפוטרופסות לנפגעי שואה – בוועדה נציגי משרד הבריאות והגוף המטפל בענייניהם של נפגעי השואה.
שיקולי בית המשפט
מינוי אפוטרופוס הוא צעד חריף, הוא אמנם מחויב מציאות במקרים מסוימים, אך בית המשפט אינו מקל ראש בהחלטה השוללת את חירותו של אדם. לכן בית המשפט יענה לבקשה למינוי אפוטרופוס רק בהתקיים התנאים הבאים:
- אם לא ימונה אפוטרופוס, עלולים להיפגע זכויות, אינטרסים או צרכים של האדם.
- לא ניתן להשיג את המטרה שלשמה נדרש מינוי אפוטרופוס ולשמור על טובתו של האדם בדרך המגבילה פחות את זכויותיו, חירותו ועצמאותו.
במקרה ואדם מסוגל לקבל החלטות בקשר לענייניו, בית המשפט ייעתר לבקשה רק במקרים הבאים:
- כאשר האדם מסוגל לקבל החלטות בענייניו אך אינו מסוגל לדאוג להם בפועל.
- בית המשפט התרשם שקיימות נסיבות מיוחדות וכי אין מי שמוכן ומסוגל לסייע לאותו אדם בלא מינוי אפוטרופוס.
- במקרה זה, בית המשפט ייתן הוראות באשר לתפקידיו ולסמכויותיו של האפוטרופוס, והאפוטרופוס לא יוסמך לקבל החלטה בשמו של אדם בניגוד לרצונו.
חוק ייפוי כוח מתמשך
חוק ייפוי כוח מתמשך (תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות) נועד למנוע את התערבות בית המשפט בחיי הפרט ולהגדיל את רמת החופש של האדם להיות אדון לגורלו עד כמה שניתן.
מהו ייפוי כוח מתמשך? זהו מסמך משפטי המאפשר לכל אדם להחליט היום מי יקבל החלטות בענייניו בעתיד, כאשר הוא לא יהיה במצב בו הוא מסוגל לקבל החלטות בעצמו באותו העניין. כיום במסגרת ההליך של מינוי אפוטרופוס, אחד הדברים הראשונים שבית המשפט עושה זה מוודא שאין ייפוי כוח מתמשך. במידה וישנו ייפוי כוח מתמשך לא ימונה אפוטרופוס.
השינוי המהותי שמביא איתו ייפוי כוח מתמשך הוא האפשרות לתת לאדם לקבוע מי יטפל בענייניו, ואף להגדיר מראש סוגיות מסוימות בהחלטותיו.
ייפוי כוח מתמשך נערך על ידי עו“ד ברמת גן, זיו לוטנברג. שימו לב כי לא כל עו“ד הוא עורך דין ייפוי כוח מתמשך – זהו חייב להיות עורך דין שהוסמך למטרה זו (ראו רשימת ייפוי כח מתמשך לשכת עורכי הדין).
ישנם 3 סוגים של ייפוי כוח מתמשך: ייפוי כוח מתמשך לעניינים אישיים, עניינים רפואיים וענייני רכוש.
ייפוי כח מתמשך לשכת עורכי הדין
חוק ייפוי כוח מתמשך קובע כי רק עורך דין שעבר הכשרה מיוחדת ושאין לו עניין אישי בנושא יכול לערוך את ייפוי הכוח המתמשך. כלומר זהו חייב להיות עורך דין שהוסמך לכך על ידי האפוטרופוס הכללי.
על מנת למצוא עו“ד לייפוי כוח מתמשך תוכלו לבדוק ברשימת עורכי דין ייפוי כוח מתמשך לשכת עורכי הדין.
המקרה היחידי שאינו מחייב עורך דין ייפוי כוח מתמשך הוא המקרה של ייפוי כוח רפואי; במקרה זה כל עורך דין יכול לערוך את המסמך גם ללא הכשרה מיוחדת. יתר על כן גם רופאים מורשים, עובדים סוציאליים, פסיכולוגים או אחים מוסמכים.
עו“ד ברמת גן
זקוקים לייפוי כוח מתמשך או אולי צוואה בחיים? ען"ד ברמת גן, זיו לוטנברג, עומד לשירותכם עם ניסיון של למעלה מ 16 שנה. משרדינו מעניק מגוון שירותים הנוגעים גם לצוואות וירושות, הסכמי ממון והסכמי מכר. לקריאה נוספת על ייפוי כוח מתמשך שכר טרחה.
אתם מוזמנים לעקוב אחרינו גם בעמוד הפייסבוק.